Richtlijnen overgewicht

Onze eetgewoonten en onze gezondheid

 

Ongezonde eetgewoonten en te weinig lichaamsbeweging zijn vaak het gevolg van een drukke levensstijl. Steeds meer mensen hebben dan ook last van vermoeidheid, maag-darmklachten en/of gewichtsproblemen. Waarom is onze voeding nu zo belangrijk? Je eetgewoonte heeft namelijk zijn gevolgen voor je gezondheid. Bij overgewicht bijvoorbeeld zijn veel voorkomende complicaties diabetes type 2, hart- en vaatziekten, maag- en darmziekten en slaapapneu en ga zo maar voort. Maar ook als je geen overgewicht hebt, is het belangrijk een gezonde levensstijl aan te nemen. Een evenwichtig eetpatroon heeft niet enkel een positieve invloed op je gewicht maar ook op je algemene gezondheidstoestand. Je voelt je fitter en energieker!  

 

Wanneer spreken we van overgewicht?

 

BMI RICHTLIJNEN VOLGENS WHO 

Ondergewicht BMI < 18.5
Normaal/ gezond gewicht 18.5 ≤ BMI < 25
Overgewicht 25 ≤ BMI < 30
Obesitas klasse I (obesitas) 30 ≤ BMI < 35
Obesitas klasse II (morbide obesitas) 35 ≤ BMI < 40
Obesitas klasse III BMI ≥ 40

 

DE MIDDELOMTREK

De BMI houdt echter geen rekening met de verdeling van de vetmassa over je lichaam. Te veel vetmassa rond de buikstreek houdt meer gezondheidsrisico’s in dan wanneer het meer op de heupen gesitueerd is. Mannen zouden een middelomtrek onder 94 cm moeten nastreven. Vanaf 102 cm spreken we van een sterk verhoogd gezondheidsrisico. Voor vrouwen is dat respectievelijk 80 en 88 cm.

 

TAILLE-HEUP RATIO

Taille/Heup Man Vrouw
Optimaal 0.90 0.70
Verhoogd risico 1.00 0.85

 

HET VETPERCENTAGE MET BIA-METING

Om meer te weten te komen over je vetmassa kan er gebruik gemaakt worden van de BIA-methode. “BIA” staat voor bio-electrische impedantie analyse.  Hiervoor maken we gebruik van de Body Composition Analyser Tanita BC418 ma. Deze methode maakt gebruik van een 8-puntsmeting en is effectief, betrouwbaar en reproduceerbaar. Bovendien ondervindt de patiënt geen last bij deze methode. De gouden standaard voor het meten van je lichaamssamenstelling is de onderwaterweging. Deze methode is echter niet toepasbaar in de dagelijkse praktijk omwille van praktische en financiële redenen. Daardoor zal ze ook eerder toegepast worden in gespecialiseerde laboratoria.