MAAG-DARMKLACHTEN

 

Kun jij jezelf hierin herkennen?

 

 • Je staat 's ochtends op met een platte buik, maar tegen de avond heb je last van een opgeblazen gevoel. Je buik lijkt wel op ontploffen te staan.
 • Na bepaalde maaltijden moet je plots naar het toilet, hoe sneller, hoe beter!
 • Je bent onderweg en opeens moet je een toilet vinden!! Intussen weet je al dat dit vaker gebeurt en zoek je eender waar je bent al waar het toilet is, voor het geval dat ....
 • De ene keer heb je last van diarree na het eten van een maaltijd, de andere keer kan je die maaltijd wel verdragen. Je kan er niet meer aan uit. 'Wat kan ik nu wel en wat kan ik nu niet eten, zonder klachten achteraf??'

 

Maag-darmklachten komen vaker voor dan men denkt. Er wordt vaak uit schaamte niet zo graag over gesproken. De klachten kunnen het dagelijkse leven nochtans behoorlijk verstoren. Pas wanneer iemand echt merkt dat het zo niet verder kan, gaat men naar de huisarts. Die beoordeelt op zijn/haar beurt of bijkomend onderzoek nodig is om de diagnose te stellen. Wil je de klachten behandelen, dan is het belangrijk dat je ook weet wat de oorzaak is. Zonder diagnose is een correcte behandeling dus zeer moeilijk.

 

Wat is de oorzaak van maag-darmklachten?

 

De functie van maag en darmen is het verteren en opnemen van voedingsstoffen uit de voeding. Wanneer voeding niet of onvoldoende verteerd wordt in het maag-darm kanaal, kunnen er spijsverteringsklachten ontstaan. Deze klachten kunnen door verschillende zaken veroorzaakt worden. Beschadigingen van de darm zoals bij de ziekte van Crohn of Coeliakie, kunnen de werking van de darmen verstoren. Ook kan het zijn dat er onvoldoende spijsverteringsenzymen aanwezig zijn in de darmen waardoor je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Een voorbeeld van intolerantie is lactoseintolerantie. Hierbij ontbreekt het enzym lactase in de darmen.

Andere oorzaken van spijsverteringsklachten kunnen zijn: Prikkelbare darm syndroom, Diverticulitis, een bacteriële infectie van de darm, een voedselallergie, een verstoring van het microbioom in de darmen, een verstoorde schildklierwerking, een operatie aan de darmen, diabetes, langdurig gebruik van antibiotica waardoor de darmflora verstoord is ...

 

Symptomen die kunnen wijzen op spijsverteringsproblemen

 

Symptomen kunnen heel uiteenlopend zijn en zullen ook niet altijd samen voorkomen. Voorbeelden van symptomen die wijzen op een slechte spijsvertering zijn:
 
 • een opgeblazen gevoel,
 • gasvorming,
 • winderigheid,
 • diarree,
 • constipatie,
 • buikkrampen,
 • borrelende darmen,
 • vermoeidheid, ...

 

 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM  (PDS of IBS):

 

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrom (IBS) is een aandoening waarbij  de functie van de dikke darm verstoord is. De laatste jaren blijken steeds meer mensen last te hebben van prikkelbare darmen. Onderzoek naar PDS krijgt de laatste jaren dan ook veel aandacht. De aandoening kan niet met een test bevestigd worden. De diagnose wordt dan ook gesteld aan de hand van het klachtenpatroon en uitsluiting van andere aandoeningen.

 

Hoe komt het dat je prikkelbare darmen hebt?

 

 • Er is een verstoring in de communicatie tussen de hersenen en de darmen.
 • De darmwand is beschadigd.
 • Er is een onevenwicht in het microbioom van de darmen.
 • Het kan voorkomen bij stress, spanningen.
 • Het kan voorkomen na een ontsteking zoals buikgriep.

 

 

KLACHTENVRIJ MET FODMAP

 

Uit al dat onderzoek de laatste jaren is er gelukkig al heel wat geleerd. Zo is het FODMAP-dieet heel effectief voor klachtenvermindering bij mensen met prikkelbare darm syndroom. Als diëtiste ben ik me gaan specialiseren in maag-darmklachten om mensen te helpen klachtenvrij te geraken. 

In dit traject waarbij ik je begeleid in het FODMAP-dieet, deel ik mijn jarenlange ervaring met jou. Ik begeleid al een hele tijd mensen met spijsverteringsproblemen waardoor ik sneller triggers in de voeding terug vind die jouw prikkelbare darmklachten veroorzaken. We gaan samen op zoek naar de triggers van jouw klachten. Maar we doen meer dan dat!! We optimaliseren je eetpatroon. Je krijgt een beeld van wat een evenwichtig voedingspatroon inhoudt. Dit laatste is belangrijk om herstel van je darmen te bevorderen. Hoe optimaliseer je je eetpatroon om je darmgezondheid positief te stimuleren?

Samen gaan we voor herstel! Samen gaan we voor een rustige buik! Samen gaan we voor meer energie!

 

 

MEER INFO EN NIEUWTJES OVER VOEDINGSADVIES BIJ MAAG-DARM PROBLEMATIEK OP ONZE BLOG ALLERGIE EN INTOLERANTIE