Gecertificeerd Diëtiste Gespecialiseerd in de Behandeling van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Eindelijk een diagnose, Prikkelbare Darmsyndroom !!
Patiënten met prikkelbare darmsyndroom worden vaak dagelijks met de ongemakken geconfronteerd. Symptomen die kunnen voorkomen zijn een opgeblazen buik die elke dag opnieuw weer voor ongemak zorgt. Of zorgen dat er altijd een toilet in de buurt is omdat je direct na de maaltijd zeer dringend een bezoekje moet brengen. Soms lopen ze er al jaren mee rond voor eindelijk de diagnose van prikkelbare darmsyndroom (PDS) valt. Medisch gezien lijkt er niet echt iets mis te zijn. Dus patiënten hebben heel wat onderzoeken achter de rug wanneer de arts de diagnose meedeelt. Eens je een diagnose hebt, kan je gericht behandelen. Want je kan effectief wel iets ondernemen om de klachten te verminderen!! Het kan een uitdaging zijn om de balans te vinden tussen voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, variatie in je eetpatroon te brengen en je symptomen onder controle krijgen.
Wat is Prikkelbare darmsyndroom?
Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) is een veel voorkomende gastro-intestinale aandoening die 15% van de bevolking treft. PDS-symptomen zijn buikpijn, opgeblazen gevoel, gas, constipatie en diarree. Het is nog steeds een beetje onduidelijk wat de pathofysiologie van PDS is, maar onderzoek heeft aangetoond dat verstoringen in de zenuwen van de darm geassocieerd kunnen zijn met genetica, veranderingen in de darm na een infectie (zoals gastro-interitis) en psychosociale factoren (bijvoorbeeld stress, angst, depressie).
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Er bestaat geen test die de aandoening kan bevestigen. De diagnose bestaat in het uitsliten van een hele hoop andere aandoeningen zoals coeliakie, de ziekte van Crohn, darmkanker, … Het is dus belangrijk dat je met je klachten verder gaat. Het niet behandelen van een andere aandoening kan immers gevolgen met zich meebrengen voor je gezondheid. Bij patiënten met PDS is er geen diagnostische test die via bloedanalyse de aandoening kan aantonen. Er is bij deze patiënten ook geen afwijking in de darm aan te tonen bij onderzoek. De arts/specialist zal na grondig onderzoek zich ook baseren op de symptomen die de patiënt rapporteert voor zijn diagnose.
Laat je begeleiden door een erkende diëtiste
Reeds jaren ben ik me aan het verdiepen in de behandeling van spijsverteringsproblemen en voedselallergieën of -intoleranties. In 2015 behaalde ik dan al mijn eerste erkenning als diëtiste in de begeleiding van patiënten met prikkelbare darmen aan King’s College Londen.
Maar wetenschap evolueert en als expert wil je voortdurend op de hoogte blijven van de laatste wetenschappelijke onderzoeken en de resultaten daarvan. Daarom ben ik lid van oa. EAACI (European Academy of Allergy and Clinical Immunology), de Vlaamse vereniging “Allergiediëtisten” en blijf ik me jaar in jaar uit verdiepen in de materie om een expert te worden binnen het vakdomein.
In maart 2023 heb ik mijn erkenning als gecertificeerd diëtiste voor de begeleiding van patiënten met prikkelbare darmen behaald aan Monash University. Door mijn training en voortdurende professionele ontwikkeling heb ik mijn vaardigheden verfijnd in het afstemmen van voedingsinterventies specifiek voor PDS-patiënten. Ik begrijp dat de ervaring van elke persoon met PDS uniek is en ik ben toegewijd aan het bieden van persoonlijke zorg en ondersteuning om aan jouw individuele behoeften te voldoen.
Mijn visie
Als PDS-specialist heb ik diepgaande kennis over de complexe relatie tussen voeding, de darmen en de symptomen van PDS. Ik blijf op de hoogte van het nieuwste onderzoek, behandelingsprotocollen en opkomende therapieën op het gebied van gastro-intestinale gezondheid. Dit stelt me in staat om advies en begeleiding te bieden op basis van wetenschappelijk bewijs, zodat je de meest effectieve strategieën krijgt om jouw symptomen te beheersen en jouw algehele welzijn te verbeteren.
In mijn praktijk hanteer ik een holistische benadering van de behandeling van PDS. Dit betekent dat ik naast voedingsaspecten ook andere factoren in overweging neem die jouw symptomen kunnen beïnvloeden, zoals stress, levensstijlgewoonten en mogelijke voedselintoleranties. Door een alomvattend beeld van jouw gezondheid en welzijn te bekijken, streef ik ernaar om een uitgebalanceerd behandelplan op te stellen dat alle aspecten van jouw leven omvat.
Ik geloof in de kracht van educatie en empowerment. Gedurende onze gezamenlijke reis neem ik de tijd om de complexiteit van PDS uit te leggen en hoe voedingsaanpassingen een cruciale rol kunnen spelen in het beheer van de symptomen. Door jou te voorzien van kennis en tools om geïnformeerde keuzes te maken, krijg je de mogelijkheid om de regie over jouw gezondheid in handen te nemen en met vertrouwen de uitdagingen van PDS aan te gaan.
Als je klaar bent om op weg te gaan naar een betere spijsverteringsgezondheid en een verbeterde kwaliteit van leven, sta ik klaar om je in elke stap te ondersteunen.
Het LOW FODMAP dieet
Onderzoek heeft uitgewezen dat de klachten bij Prikkelbare Darm Syndroom veroorzaakt zijn door een intolerantie voor bepaalde koolhydraatvormen. Of ander gezegd, bepaalde koolhydraatvormen kunnen niet of moeilijk verteerd worden. Hierdoor ontstaan klachten. Zo is het FODMAP-dieet heel effectief voor klachtenvermindering bij mensen met Prikkelbare Darm Syndroom.
Het dieet bestaat uit 3 fasen. In een eerste fase zullen alle mogelijke triggers uit de voeding geëlimineerd worden om zo tot klachtenverbetering te komen. In een tweede fase gaan we voeding herintroduceren om na te om na te gaan welke intoleranties er zijn. In de laatste en derde fase zal de persoonlijke tolerantiedrempel achterhaald worden. Elke patiënt is uniek en de aandoening uit zich verschillend bij elk individu. Waar jij intolerant voor bent is een andere patiënt dat mogelijks niet.
Het FODMAP dieet dient onder begeleiding gevolgd te worden om een tekort aan voedingsstoffen te vermijden. Verder kan je best onder begeleiding de behandeling voor Prikkelbare darmen opstarten omdat de behandeling verder gaat dan enkel het toepassen van het LOW FODMAP dieet.
MEER UITLEG NODIG?
Aarzel niet om contact op te nemen en je te laten begeleiden naar een voedingsschema dat correct is voor jouw levensstijl!!
Voor vragen mag je contact opnemen met
Blockx Kristel diëtiste 0479/95.88.12 of [email protected]